Žuvis ar žuvies produktai, kaip žuvies kotletai, jūros gėrybės pan. yra maistingiausi produktai žmogaus organizmui. Neretai teigiama, kad norint pasisavinti žuvies maistinės savybes ( vitaminus ), ją reikėtų vartoti bent du kartus per savaitę. Šiame straipsnyje aptarsime, kokių vitaminų turi žuvis, kokios žuvys yra geriausios ir, ar jos gali sukelti alergiją.

Vitaminai

Žuvys – puikus baltymų ir energijos šaltinis, turintis daug vitaminų A, D, E ir B1,B12, B6, mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, magnio. Net tris kartus daugiau nei mėsa! Mikroelementų ( jodo, cinko, seleno ). Žuvyse esantis fosforas stiprina nervus, mažina neigiamą streso poveikį.
Paslaptis slypi žuvyje esančiose omega – 3 riebalų rūgštyse. Jų žmogaus organizmas pats negamina, todėl jų nuolat trūksta. Daugiausia omega – 3 turi silkė, skumbrė, menkė ir lašiša. Jei per savaitę žuvies valgome bent du kartus (per dieną apie 200 g), šių rūgščių gauname pakankamai. Mažėja rizika susirgti vėžiu, astma, depresija, diabetu, širdies ligomis.
Mokslininkai suskaičiavo, kad, valgant žuvį bent tris kartus per mėnesį, insulto tikimybė sumažėja 7 proc., kelis kartus per savaitę – 22 proc., penkis – net 54 proc.!

Silkė

Silkėse gausu širdies kraujagyslėms reikalingų omega – 3 riebalų rūgščių, vitaminų D, B12, seleno.
Silkė – viena riebiausių žuvų, jos riebalai pasisavinami lengvai, jų apykaita kitokia nei gyvulinių riebalų, todėl nereikia baimintis priaugti svorio. Mėgstantys silkės patiekalus, teigia, kad kuo silkė riebesnė, tuo ji skanesnė.

Lašiša

Ši žuvis ypač vertinama dėl gausaus kalcio, fosforo, kalio, jodo, fluoro, cinko kiekio. Šios medžiagos padeda sureguliuoti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Pirkdami lašišą, atkreipkite dėmesį į spalvą: ryški oranžinė dažnai neatspindi tikrosios kokybės. Sveikiau valgyti laukines nei augintas ūkiuose lašišas. Jos turi daugiau omega – 3 riebalų rūgščių, padedančių stiprinti širdį, gerinti kraujotaką, atmintį.

Tunas

Tuną sveikiausia valgyti žalią, vos pašildytą, ar konservuotą su aliejumi, tuomet išlieka omega-3 riebalų rūgštys.

Baltamėsės žuvys – menkės, plekšnės, otai, jūros ešeriai, starkiai ir kt. priskiriamos neriebių žuvų kategorijai. Jos turi mažai riebalų ir kalorijų, tačiau daug aukštos kokybės baltymų, nemažai seleno, vitaminų B6, B12.

Žuvų taukai

Juose esančios medžiagos padeda gerinti smegenų veiklą, regėjimą, stiprinti imuninę sistemą, mažinti kraujo spaudimą. Sudėtyje esantys vitaminai A, D ypač naudingi nėščioms moterims, kūdikiams, vyresnio amžiaus žmonėms. Žuvų taukai suteikia grožio ir stiprumo plaukams, odai, nagams, kaulams.

Alergija žuviai

Alergija žuviai ir žuvies produktams pagal dažnumą yra ketvirtoje vietoje. Dažniausiai alergiją sukelia menkė, tunas, skumbrė, šamas.
Alergija žuviai pasireiškia klasikiniais maisto alergijos simptomais: akių ir nosies gleivinių sudirginimu, ryklės dilgčiojimu, astma, dilgėline, pilvo skausmais, pykinimu ir vėmimu, anafilaksine reakcija.

Alergijos tikimybę sumažinsite, jei žuvį kepsite ar troškinsite 1000C temperatūroje ne trumpiau nei 10 minučių.
Kai kurie žmonės yra jautrūs šviežios ir kepamos žuvies kvapui, – tai gali pasireikšti net bronchinės astmos priepuoliu!
Apdorojant žuvį, gali pasireikšti kontaktinė alerginė reakcija.
Atsargiai valgykite lašišinių žuvų ikrus, jei vartojate širdies vaistus.

Pabaigai,

Šiame straipsnyje aptarėme, kokius vitaminus turi žuvys, kokios yra geriausios ir alergija žuviai. Maitinkimės sveikai, juk tai priklauso tik nuo pačių mūsų!