šaldyta žuvisŽuvis  laikoma viena iš maistingiausių žmogui produktų. Tai daug baltymų ir mažai kalorijų turintis produktas. Pagal tyrimus įrodyta, jog Europos gyventojas per dieną suvartoja 46,8 g. žuvies. Taigi, šiame straipsnyje plačiau pakalbėsime apie žuvies maistines savybes.

Šviežios žuvys

Vertingiausios žmogaus organizmui žuvys – šviežios. Šios žuvys yra išlaikiusios visas maistines savybes ir iš jų galima pasigaminti įvairiausių patiekalų. Jos niekaip neapdorojamos, o tik atšaldomos ledu, kuris gaminamas iš švaraus ar geriamojo vandens ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje siekiant sustabdyti gedimo procesus. Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, nebent jūros ir jodo. Jeigu jaučiamas amoniako kvapas, vadinasi, žuvis nešviežia ir pradeda gesti. Šviežių žuvų:

  • akys išsipūtusios
  • švarios, ragena skaidri
  • žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti nesusiklijavę
  • oda blizganti ir stangri
  • gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiuvę
  • raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų
  • žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina. 
  • neskrostų žuvų vidaus organai neištižę, nesusilieję ir gerai matyti, juos galima laisvai atskirti.

Šaldyti žuvų gaminiai

Dažnai tenka pirkti ir šaldytus gaminius. Ne išimtis yra šaldyta žuvis. Tam, kad atskirti kokybišką žuvį reikia žinoti tam tikrus faktorius. Sušaldytų žuvų gaminiai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos, turi blizgėti. Apdžiuvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis pasenusi. Pirkdami šaldytus žuvų produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo –18 °C. Nepirkite gaminių iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju bus šaldoma nepakankamai, radus pažeistą pakuotę ar glazūros sluoksnį – tokie produktai greičiau genda ir yra tikimybė nusipirkti nekokybišką gaminį. Sušaldytų žuvų produktų negalima pakartotinai užšaldyti.

Riebalų kiekis žuvyse

Žuvys skirstomos į 4 grupes pagal riebumą:

  1. Liesos iki 2 proc. ( menkė, ešerinės žuvys, lydeka )
  2.  Vidutinio riebumo nuo 2–6 proc. riebalų ( karpinės, kai kurios lašišinės, šamas )
  3. Riebios nuo 6–20 proc. riebalų ( daugiausia erškėtinių, lašišinių ir kt. )
  4. Labai riebios – daugiau kaip 20 proc. riebalų ( ungurys, nėgės, stambios silkės )

Riebalai yra pasiskirstę įvairių žuvų kūne nevienodai; ešerinių koncentruojasi vidaus organuose, sykinių ir jūros ešerių – keteros srityje, silkių poodyje, šamo uodegos srityje, eršketų raumenyse, menkių kepenyse. Žalsva riebalų spalva priklauso nuo chlorofilo.

Pabaigai,

Šiame straipsnyje aptarėme žuvies maistines savybes. Rinkimes sveiką ir naudingą maistą!