šokinis šaldymasŠaldytuvas vienas iš reikalingiausių buities prietaisų. Atrodo viskas paprasta, nes tai yra priemonė, kurioje laikome maistą, kad greitai nesugestų. Tačiau užsukus į parduotuvę, kurioje gausu buitinės technikos – atrodys sudėtingiau. Gamintojai naujas funkcijas diegia tuzinais –  vieni rekordiškai greitai užšaldo, kiti patys bakterijas užmuša, ar net šaldytuvai, kurie moka patys pašildyti maistą. Šiame straipsnyje pakalbėsime plačiau apie šokinį šaldymą ir ką reikėtų žinoti apie šaldytuvus.

Kas yra šokinis šaldymas ( užšaldymas )?

Šaldiklyje normali temperatūra -18°С. Tiek pakanka, kad netirptų nei ledai, nei koldūnai, nei mėsa, nei žuvis ar žuvies kotletai. Kai kurie šaldytuvai geba daugiau: superšaldymo režimu šaldiklio kameroje temperatūra nusileidžia iki -35− arba -40°С. Tai praverčia, jei šaldytuvą užpildote ne nuolat, o po truputį.

Daug šiltų produktų šaldiklyje – stresas šaldytuvui. Be super šaldymo technologijos agregatas su užduotimi dorojasi, dažniau įjungdamas kompresorių; taip greičiau dyla mechanizmas, o ir elektros sąnaudos auga. Veikdamas super šaldymo režimu, kompresorius šaldalą pumpuoja be sustojimo, kol pasiekiama reikiama temperatūra. Taip elektros sąskaita būna mažesnė, o šaldytuvas tarnauja ilgiau.

Tačiau pusfabrikačiuose vyrauja kitokia sistema. Pagamintus pusfabrikačius būtina kuo greičiau užšaldyti iki fasavimui tinkamos temperatūros. Šokinis šaldymas užtikrina greitą produkcijos užšaldymą suformuojant taisyklingus ledo kristalus. Tokiu būdu užšaldyti pusfabrikačiai išlieka geros kokybės net po atšildymo. Šokinis šaldymas suteikia galimybę nestabdyti gamybos linijos, nėra poreikio laukti, kol įprastame šaldiklyje užšals produkcija. Užšaldant pusfabrikačius šokinio šaldymo būdu, produktas netenka mažiau drėgmės nei šaldant įprastu metodu. Dėl mažesnio džiuvimo ir sausėjimo, galutinis produktas išlaiko geresnę kokybę. Įvairaus galingumo ir paskirties šokinio šaldymo ir užšaldymo kamerų projektavimas bei montavimas užtikrina galimybę šį metodą universaliai pritaikyti įvairių produktų gamybos linijose.

Triukšmo slopinimas

Šaldytuvai šaldo, vamzdeliais varinėdami šaldalą: šis procesas visiškai begarsis, tad dėl šaldytuvo burzgimo galima kaltinti tik kompresorių. Todėl viskas priklauso tik nuo įrenginio kokybės ir jo technologinių ypatybių: kompresoriaus kameros garso izoliacijos, tikslių sujungimų ir medžiagų. Tyliausi šiuolaikiniai šaldytuvai skleidžia 38 decibelų garsą: tai maždaug toks garsas, kokį kelia skrendanti kamanė ar tylus šnabždesys.

Antibakterinė danga

Geras šaldytuvas nekvepia niekuo. Jei, atvėrę dureles, jaučiate nemalonų kvapą – kažkas sugedo. Tačiau kartais netgi atsikračius seno pieno ar supuvusių bulvių, kvapo atsikratyti nepavyksta. Tai reiškia, kad ant šaldytuvo sienelių ir lentynų apsigyveno bakterijos: tai jų gyvybinės veiklos produktai riečia nosį.

Siekdami išvaduoti klientus nuo tokios nemalonios patirties, kai kurie gamintojai šaldytuvo vidines plastiko sieneles padengia antibakterine danga – dažniausiai tam naudojamos sidabro dalelės. Ir išties, ant tokių paviršių bakterijos kuriasi ir dauginasi nenoriai.

Ateities šaldytuvas

Ateinančiais dešimtmečiais mūsų laukia „protingos“ technikos bumas – įrenginiai jungsis prie interneto. Ką gali daryti „protingas“ šaldytuvas? Visų pirma, aišku, pasakyti jums, kokie produktai baigiasi ir ką reikėtų įsigyti. Įrengus šaldytuve kamerą su atvaizdų atpažinimo algoritmu, atmintimi ir prieiga prie interneto, jis galės šeimininkui rašyti tokius pranešimus: „Teliko du kiaušiniai“ arba „Nepamiršk nupirkti kefyro“. Šaldytuvas, kuriame įrengtas dujų analizatorius, primins apie nupirktą prieš mėnesį šviežią žuvį, kulinarinių receptų duomenų bazė pasakys, ko trūksta, kad galėtumėte iškepti pyragą. Kai kuriuos „protingus“ įrenginius jau dabar galima užblokuoti, taip atsitveriant nuo pagundos užkąsti prieš miegą. Revoliucija buitinėje technikoje garantuota!

Pabaigai,

Šiame straipsnyje pakalbėjome apie šiuolaikinius šaldytuvus ir šokinį šaldymą. Įsitraukime į naujoves ir tobulėkime kartu!